27.2.2010

Sitruuna-marenkipiiras





Nyt on kevät, tai ainakin se on jo kovaa vauhtia tulossa. Pakkastakin on pitkästä aikaa ihan siedettävästi, vain 5 astetta. Auringonvalon lisääntymisen myötä, alkaa tehdä mieli kaikkea sitruunaista, sitruuna kun on ainoa sitrushedelmä jota minä voin syödä.

Maailman ihanimmat leivonnaiset-kirjasta löytyi tällainen sitruunapiiraan ohje. Aiemmin olen tehnyt vähän eri ohjeella, mutta hyvää oli tämäkin. Pikkasen saisi olla kirpsakampi täyte, mutta sitruunamehun määräähän voi kukin lisätä oman maun mukaiseksi.

Lemon meringue pie eli Sitruuuna-marenkipiiras

Taikina:
100g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
1 rkl vettä

Täyte:
1,5 dl sokeria
2 dl vettä
1 dl sitruunamehua
2,5 rkl maissitärkkelystä
4 keltuaista
50 g voita
1 rkl vaniljasokeria

Marenki:
4 valkuaista
1,5 dl sokeria
  1. Voitele ja jauhota n. 24 cm:n ip-vuoka.
  2. Sekoita pohjaa varten kuivat aineet ja pehmeä voi.
  3. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
  4. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista pohjaa n. 20 minuuttia.
  5. Valmista pohjan paistuessa täyte. Mittaa kaikki aineet kattilaan, voita ja vaniljasokeria lukuun ottamatta. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kiehahtaa.
  6. Nosta kattila sivuun ja vatkaa joukkoon paloiteltu voi ja vaniljasokeri.
  7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen.
  8. Kaada täyte pohjan päälle ja lusikoi päälle valkuaisvaahto.
  9. Kypsennä piirasta noin 10 min., kunnes marenki saa kauniin värin. Piiras on parhaimmillaan heti kun se on jäähtynyt.

Pin It now!

17 kommenttia:

  1. herkullista! sitruuna on yks lempparini. Mietin vaan, et miksi sitä yleensä käyttää keväällä enemmän? Liekö pääsiäisellä joku yhteys siihen?

    VastaaPoista
  2. Ompa taas niin täydellinen kakku! Kaunis!

    VastaaPoista
  3. Koskahan saan tätä itse tehtyä, monet kerrat on pitänyt kokeilla!! Näyttää herkulta!!

    VastaaPoista
  4. Pitäisi kokeilla. Sitruuna makuna ihana, mutta tuoksuna kartan.

    VastaaPoista
  5. Uuh aah miten herkullisen näköistä =o)))

    VastaaPoista
  6. Kaunista ja Niin Herkullista!!!!

    VastaaPoista
  7. Sitruuna-marenkipiiras on yksi niistä herkuista, jotka on to do -listallani ollut jo pitkään. Kauniin piiraan teit!!

    VastaaPoista
  8. Sitruuna mullaki on ollu täs muutaman päivän päällimmäisenä mielessä... kevättä rinnassa, kenties ;)
    Tää kuulostaa hyvältä ja näyttää kans =)

    VastaaPoista
  9. ai jai ku pääsis maistamaa =)

    VastaaPoista
  10. Marenki piiras on aina mahtavan makuista!

    VastaaPoista
  11. Ihana piiras! Kauniiksi olet kyllä saanut tuo päällisen. Näyttää vastustamattomalta,nam!

    VastaaPoista
  12. Ihanan näköinen!!! Olen tehnyt tämän saman myös joskus, ja minusta täyte saisi olla mös hieman kirpeämpi. Minun makuuni oli ehkä hieman liian makea.

    VastaaPoista
  13. Ihanan näköinen piiras! Siitä on aikaa, kun olen tuota viimeeksi tehnyt.

    VastaaPoista
  14. Voi, minunkin suurta herkkuani!!
    Tosin juuri tätä ohjetta en ole kokeillut joten laitetaanpa korvan taakse.. =)

    Hanna keittiöstä

    VastaaPoista
  15. Sitruunapiirakka on kyllä tosi herkkua ! Ja keväällä varsinkin tekee mieli keltaista ja sitruunaista - tänä talvena tosin minun sitruunanhimoni taisi alkaa jo tuossa marraskuussa...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Valitettavasti joudun väliaikaisesti laittamaan sanavahvistuksen päälle. Roskapostia tulee niin kovasti. =(